W BIOVASTUM TECH ekologia i ekonomia idą ze sobą w parze i nie są traktowane jak przeciwieństwa. W doborze procesów zagospodarowania zawsze bierzemy pod uwagę następujące parametry:
- Właściwą klasyfikacją odpadów lub produktów ubocznych/paszowych.
- Sposobach gromadzenia.
- Sposób przechowywania.
- Możliwości transportowe.
Dobrze dobrany proces ma realny wpływ na optymalizację kosztów gospodarki odpadami:
- Oszczędność czasu pracy.
- Mniejszą częstotliwość odbioru.
- Tańsze zagospodarowanie.
- Zwiększenie bezpieczeństwa pracy w Państwa zakładach.
- Możliwie jak najlepsze przetwarzanie odpadów chroni nasze środowisko.
W ramach usług świadczonych przez BIOVASTUM TECH znajduje się odbiór, transport oraz profesjonalne zagospodarowanie następujących odpadów lub produktów:
Produkty [zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009] nadające się do dalszego zagospodarowania w skarmianiu zwierząt hodowlanych:
- Produkty piekarnicze suche [chleb, bułki] – bez opakowań jednostkowych.
- Produkty z produkcji przekąsek słonych [paluszki, chipsy, przekąski słone] – bez opakowań jednostkowych.
- Produkty z produkcji wyrobów słodkich [czekolada, wyroby czekoladowe, wyroby zawierające masy słodkie, dżemy, powidła].
- Produkty piekarnicze mokre [ciasto surowe, polewy, pomady].
Jeżeli jesteście Państwo producentami produktów spożywczych wymienionych powyżej a w dalszym ciągu Państwa produkt jest odpadem specjaliści BIOVASTUM TECH pomogą w uzyskaniu statusu produktu paszowego.
Odpady z rolnictwa, ogrodnictwa, upraw hydroponicznych, rybołówstwa, leśnictwa, łowiectwa oraz przetwórstwa żywność
- Produkty mleczarskie [jogurty, sery, masła].
- Mięsa i ryby [konserwy, dania gotowe, wędliny].
- Karmy dla zwierząt.
- Odpady garmażeryjne.
- Odpady rolne, roślinne, plewy.
- Warzywa i owoce.
- Kiszonki.
- Serwatki.
- Wody technologiczne i popłuczyny z przemysłu spożywczego.
- Gnojowica i obornik.
- Biomasa roślinna.
- Odpady z produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
- Odpady z produkcji kawy, herbaty i kakao.
- Napoje, soki, napoje alkoholowe.
Odpady poprodukcyjne, przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia.
- Czekolada oraz wyroby czekoladowe.
- Pieczywo luzem.
- Pieczywo pakowane w opakowania jednostkowe.
- Pozostałości z produkcji makaronu.
- Pozostałości z produkcji płatków śniadaniowych.
- Odpady z produkcji chipsów.
- Odpady z produkcji słonych przekąsek.
- Odpady z produkcji ciastek.
Osady z zakładowych oczyszczalni ścieków
- Osady z przetwórstwa spożywczego oraz osady z zakładowych oczyszczalni ścieków.
Odpady KAT II, KAT III
- Karma dla zwierząt domowych lub materiały paszowe zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego, które z powodów handlowych lub produkcyjnych nie nadają się do skarmiania, ale nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt.
- Przeterminowane produkty spożywcze zawierające białko zwierzęce.
- Odpady gastronomiczne.
- Osady ściekowe zakwalifikowane jako KAT III.
Jesteśmy przekonani, że każdy odpad może być zagospodarowany jeszcze lepiej, że mamy możliwość wydłużenia jego cyklu życia i przydatności.
Gwarantujemy wycenę w ciągu 3 dni roboczych pod warunkiem otrzymania od Państwa następujących informacji:
- Rodzaj wytwarzanych produktów [krótki opis].
- Ilość wytwarzanych produktów [w skali roku, miesiąca].
- Sposób gromadzenia [rodzaj pojemnika, worek, big bag].
- Lokalizacja odbioru odpadów.
- Preferowany sposób odbioru [kontener, naczepa wywrotka, naczepa firanka].
- Informacje z etykiety paszowej [białko, tłuszcz, cukier] – dotyczy produktów paszowych.
- Zdjęcie odpadów.